Ponieważ gotowanie usuwa sporo składników odżywczych i witamin z produktów spożywczych, nieuchronnie zaczynasz karmić swoje ciało tym, czego potrzebuje, gdy rezygnujesz z gotowania jedzenia i zaczynasz spożywać żywność surową.
https://rema.waw.pl/2021/11/10/jedz-zdrowo/
Spożywanie surowej żywności przyspiesza metabolizm. Trawienie surowej żywności zabiera nieco więcej energii, ale ze względu na korzyści warto zdecydować się na chociaż częściowo surową dietę.
Witamina A pełni wiele funkcji w organizmie, między innymi zdrowych oczu, wspomaganie wzrostu komórek, a także wspomaganie układu immunologicznego. Witamina A jest nie tylko przyswajana bezpośrednio, ale jest również produkowana przez organizm poprzez przekształcenie beta-karotenu.
Witamina D jest jedyną witaminą, która nie jest uzyskiwana ze spożywanych pokarmów. Witamina ta jest pozyskiwana przez skórę wystawioną na światło Słońca. Także pewne produkty spożywcze dostarczają witaminę D. Można też tą witaminę uzupełniać poprzez suplementowanie.
Wielu osób nie stosuje dostatecznie zbilansowanej diety, ażeby zapewnić wszystkie niezbędne witaminy, co doprowadziło do boomu branży suplementów wielowitaminowych. Środki wielowitaminowe są dostępne w wielu rozmaitych formach, w tym tabletek, kapsułek żelowych, a nawet płynów. Niepodważalnie oczywistą korzyścią wypływającą z przyjmowania tego typu specyfików jest wygoda. O wiele wygodniej jest połknąć jedną dawkę suplementu wielowitaminowego, który zawiera wszystkie nieodzowne witaminy, w porównaniu z połykaniem wielu różnych środków.